magmalinux-Courier-Yapılandırma-Dosyaları

8. Courier Yapılandırma Dosyaları

Önceki bölümde Courier'ımızı çalışır hale getirdikten, bu bölümde e-posta sunucumuza ince ayar yapacağız.

8.1. ESMTP servisi Ayarları

ESMTP servisi ile ilgili ayarlar /etc/courier/esmtpd dosyasında bulunur. Dosyadaki ayarlara göz atalım:

PATH: Courier'a sistemimizdeki çalıştırılabilir dosyaların hangi dizinlerde bulunduğunu söylediğimiz değişken.

SHELL: Sistemdeki varsayılan kabuğun yolu.

ULIMIT: SMTP servisinin, data segmentinin maksimum boyutu.

BOFHCHECKDNS: Bu değişkenin değeri 1 ise, dönüş adresindeki alan adının DNS bilgileri kontrol edilir (E-posta'yı gönderen IP ile, DNS MX kayıdına ait A kaydındaki IP adresinin aynı olup olmadığına bakılır). Değer 0 ise bu kontrol edilmez. Bu değişkenin size yaratacağı bir problem, DNS bilgilerinizdeki A kayıtlarınızı güncellediğiniz zaman gerçekleşebilir (DNS bilgilerindeki değişik yapıldığında, ön belleğin güncellenmesi biraz zaman alacağından, e-postayı gönderen doğru sunucu olsa dahi, bu sunucunun IP'si DNS kayıtlarındaki ile aynı gözükmeyeceğinden Courier bu e-postaları kabul etmeyecek).

Eğer istenilirse, her e-posta için bu ayarı yapmak yerine, /etc/courier/smtpaccess/default dosyasında sadece belli IP'ler için bu değişken ayarlanabilir.

BOFHNOEXPN: Değeri 1 ise, SMTP sunucusu EXPN komutuna cevap vermez (EXPN komutu, bir posta listesine (maillist) bağlı kullanıcıların e-posta adreslerini öğrenmek için kullanılır. Bu komutu aktifleştirmeniz, spamcilerin posta listelerindeki e-posta adreslerini toplamalarını kolaylaştırır. Bu yüzden bu değişkenin değeri 1 olmalıdır).

BOFHNOVRFY: Değeri 1 ise, SMTP sunucusu VRFY komutuna cevap vermez (VRFY komutu, bir kullanıcının varlığını doğrulamak için kullanılır. Bazı Posta istemcileri (MUA – Mail User Agent) e-postayı göndermeden önce, gönderilecek adresin varlığını kontrol etmek için VRFY komutunu kullansalarda, VRFY komutu genellikle spamcilerin işini kolaylaştıran bir komuttur. Bu yüzden değişkenin değeri 1 olmalıdır).

NOADDMSGID: Courier varsayılan davranışıyla eğer e-posta başlığında (header) Message-Id: yok ise, otomatik olarak ekler. Bu değişkenin değeri 1 olarak ayarlanmışsa, Courier otomatik olarak Message-Id: eklemez.

NOADDDATE: Courier varsayılan davranışıyla eğer e-posta başlığında Date: yok ise, otomatik olarak ekler. Bu değişkenin değeri 1 olarak ayarlanmışsa, Courier otomatik olarak Date: eklemez.

ESMTP_LOG_DIALOG: SMTP sunucusunun SMTP dialogunu (SMTP sunucumuza gönderilen komutlar) syslog'a yazar.

AUTH_REQUIRED: ESMTP doğrulamasını zorunlu kılar. Eğer bu değişkenin değeri 1 ise SMTP sunucusuna erişmek isteyen herkesin kendini doğrulaması gerekir (Doğrulama daha önceden yarattığımız passwd MySQL tablosu kullanılarak yapılır). ESMTP doğrulamasını zorunlu yaparsak, dışardan bize e-posta gönderilemez (Örneğin Gmail'den bu sunucudaki bir hesaba e-posta göndermek istiyorsunuz. Eğer AUTH_REQUIRED değişkenini 1 yapmış iseniz, Courier Gmail'den e-posta gönderen kullanıcıyı doğrulayamayacağı için e-posta gönderilemeyecek).

COURIERTLS: Courier'ın SSL/TLS için kullandığı couriertls uygulamasının yolunu tutar.

ESMTP_TLS_REQUIRED: Değişkenin değerinin 1 olması ESMTP için TLS protokolünü zorunlu kılar. Bu değişken 1 ise, dış bir alan adından e-posta göndermekte sorun yaşayabilirsiniz.

TLS_PROTOCOL: TLS protokolü sürümü. Varsayılan değer SSL3. Olası değerler; TLS1, SSL3 ve SSL2.

TLS_CERTFILE: TLS sertifika dosyasının yolu. Sertifika dosyası genelde /etc/courier/esmtpd.pem dir (courier-mta-ssl kurulduğunda bu dosya otomatik olarak yaratılır ve bu değişken ayarlanır. Daha sonradan kendiniz sertifika oluşturmak isterseniz, /etc/courier/esmtpd.cnf dosyasını açıp, req_dn kısmındaki bilgileri kendi sunucunuza göre değiştirip “mkesmtpdcert” komutunu çalıştırın).

MAILUSER: SMTP servisini başlatan sistem kullanıcısının adı (Genelde daemon).

MAILGROUP: SMTP servisini başlatan sistem kullanıcısı grup adı (Genelde daemon).

Dikkat! courieresmtpd: authdaemon: s_connect() failed: Permission denied ya da submit: Permission denied şeklinde bir hata alıyorsanız, MAILUSER ve MAILGROUP değişkenlerini değiştirmeyi deneyin.

ADDRESS: Dinlenecek IP adresi.

PORT: Dinlenecek port (Standart SMTP portu 25. Birden fazla port virgüllerle ayrılarak belirtilebilir. Birden fazla port kullanıldığında, bu portlar için özel IP adresleri “ip.port” şeklinde belirtilebilir).

ACCESSFILE: smtpaccess dosyasının yolu. Değişikliğe gerek yoktur. Standart Courier kurulumunda olması gerektiği gibidir.

MAXDAEMONS: Aynı anda çalışabilecek SMTP servislerinin maksimum sayısı. Eğer SMTP sunucusu isteklere geç cevap veriyorsa ve aynı anda bağlanan kullanıcı sayınız fazla ise bu değeri arttırabilirsiniz (Değeri arttırırken bu servislerin harcayacağı sistem kaynaklarını da göz önünde bulundurun).

MAXPERIP: Aynı IP'den, aynı anda en fazla kaç bağlantıya izin verileceğini belirler.

PIDFILE: Process ID nin tutulduğu dosya. Başlatıldıktan sonra Courier'ı durdurulabilmesi için, bu servisin Process ID sine ihtiyaç vardır. Bu bilgi PIDFILE da belirtilen dosyadan sağlanır (Varsayılan değeri değiştirmenize gerek yoktur).

TCPDOPTS: Courier TCP servisine, başlatılırken TCPDOPTS değişkeni kullanılarak parametre aktarılabilir. Örneğin E-posta gönderilmesi çok uzun sürdüğünden, IDENT protokolü sorgulamasını kapatmak istediğinizi düşünelim. Bu durumda TCPDOPTS değişkeninin değeri "-noidentlookup" olacaktır (E-postaların gönderilmesinin uzun sürmesi dolayısıyla bu değişkene vereceğiniz bir başka parametre -nodnslookup olabilir. Bu konuda bilgi almak için, http://www.courier-mta.org/FAQ.html#esmtptimeout sayfasını ziyaret edin. Courier TCP servisinin alabileceği parametreler için kabukta “man couriertcpd” komutunu çalıştırın).

ESMTPAUTH: SMTP e-posta nakili için kullanıcı doğrulama yöntemlerini belirler (authenticated relaying). Değeri “LOGIN PLAIN” ise MySQL passwd tablomuzdaki crypt sütunundaki parola kullanılır. Ama parola ağ üzerinden çıplak bir şekilde taşınır. CRAM-MD5 yöntemi kullanılarak (bu durumda ESMTPAUTH değişkeninin değeri “LOGIN CRAM-MD5” olmalı) parolanın ağ üzerinden taşınırken şifrelenmesi sağlanabilir fakat bu durumda MySQL passwd tablosunda clear sütununda parolanın şifrelenmemiş hali bulunmalıdır. Yani CRAM-MD5 metodunu kullanmak istiyorsanız MySQL'de parolayı çıplak haliyle de saklamak zorundasınız.

ESMTPAUTH_TLS: TLS kullanılırken SASL (Simple Authentication and Security Layer) PLAIN doğrulamasını açmak için “LOGIN PLAIN CRAM-MD5” yapın. Eğer TLS'li ya da TLS'siz SASL PLAIN doğrulaması istiyorsanız, ESMTPAUTH değişkenine “PLAIN” ekleyin ve bu değişkeni boş bırakın.

ESMTPDSTART: Courier'ı başlatan betikler tarafından kontrol edilen bir değişkendir. Eğer değeri YES ise, Courier başlatıldığında ESMTP servisi de otomatik olarak başlatılır.

8.2. ESMTP-SSL servisi Ayarları

ESMTP-SSL servisi ayarları /etc/courier/esmtpd-ssl dosyasında saklanır. Bu dosya /etc/courier/esmtpd dosyasına oldukça benzediğinden bu kısımda sadece farklılıklar ele alınacaktır (Ayrıca /etc/courier/esmtpd-ssl dosyası /etc/courier/esmtpd dosyasının devamı niteliğindedir. Yani /etc/courier/esmtpd dosyasındaki bir takım ayarlar ESMTP-SSL servisini de ilgilendirir).

SSLPORT: ESMTP-SSL servisinin dinlediği port numarası. Birden fazla port belirtilebilir. SMTP-SSL standart portu 465 tir. Özel bir durum oluşmadığı sürece değiştirilmesine gerek yoktur.

SSLPIDFILE: ESMTP-SSL servisinin Process ID sinin (PID) tutulduğu dosya. ESMTP-SSL servisini durdurmak için bu servisinin Process ID sine ihtiyaç vardır. Bu bilgi SSLPIDFILE değişkeninde belirlenen dosyadan temin edilir. Değiştirilmesine gerek yoktur.

ESMTPDSSLSTART: ESMTP-SSL servisinin Courier başladığında otomatik olarak başlayıp başlamayacağını belirler.

8.3. POP3 servisi ayarları

POP3 servisi ayarları /etc/courier/pop3d dosyasında tutulur. Bu dosyadaki bir takım ayarlar ESMTP ve ESMTP-SSL servis ayarlarının aynısı olduğundan bu kısımda sadece farklılıklar incelenecektir.

POP3AUTH: POP3 servisinin kullanıcı doğrulama yöntemini belirler. SASL desteğini açmak için bu değişkenin değerini "LOGIN" yapın (CRAM-MD5 veya CRAM-SHA1 doğrulama yöntemlerini de kullanmak istiyorsanız bu değişkeni "LOGIN CRAM-MD5 CRAM-SHA1" yapın. Unutmayın, CRAM-MD5 kullanabilmeniz için MySQL deki passwd tablonuzda parolaları şifrelenmemiş haliyle de tutmak zorundasınız).

POP3AUTH_TLS: SSL açıkken SASL PLAIN doğrulamasını kullanmak istiyorsanız, bu değişkenin değerini "LOGIN PLAIN" yapın.

POP3_PROXY: POP3 proxy yi etkinleştirmek için değerini 1 yapın. Diyelim ki birbirinden tamamen bağımsız üzerinde POP3 servisi çalışan sunucularınız var. Bunlardan ayrı başka bir sunucuyu, POP3 servisleri çalışan sunucuların önüne konumlandırmak ve gelen POP3 isteklerini ilgili sunuculara yönlendirmek istiyorsunuz (Kullanıcı adına bakarak hangi hesabın hangi sunucuda olduğunu bulup, gelen isteği hesabın bulunduğu sunucuya yönlendirmek istediğinizi düşünelim). Proxy olarak belirlediğiniz bu sunucuda POP3_PROXY değerini 1 yapın ve proxy sunucusunda tuttuğunuz kullanıcı bilgilerinde (MySQL için) options sütununda, hesabın bulunduğu sunucunun alan adı bilgisini ekleyin (Örnek bir kaydın options değeri “disableimap=1,mailhost=mail.magmalinux.org”). Ayrıntılı bilgi için http://www.courier-mta.org/imap/README.proxy.html

PORT: POP3 servisinin dinlediği port numarası. Birden fazla port belirtilebilir. POP3 standart portu 110 dur. Değiştirilmesine gerek yoktur.

LOGGEROPTS: courierlogger uygulamasına aktarılacak parametrelerin tutulduğu değişken.

DEFDOMAIN: Varsayılan alan adı değişkeni. Eğer MySQL'deki passwd tablosunda kullanıcı id lerini, alan adı bilgisini de içerecek şekilde tutuyorsanız, POP3 hesabınıza erişirken kullanıcı doğrulaması sırasında da, kullanıcı id sini alan adı bilgisini içerecek şekilde girmelisiniz (Örneğin senem@magmalinux.org şeklinde). Eğer POP3 doğrulaması sırasında kullanıcı id sini senem@magmalinux.org yerine senem olarak ta girebilmek isterseniz bu değişkenin değerini “@magmalinux.com” yapmalısınız.

POP3DSTART: Courier'ı başlatan init (başlangıç) betikleri tarafından denetlenen bir değişkendir. Eğer değeri YES ise, Courier başlatıldığında POP3 servisi de otomatik olarak başlatılır.
 

8.4. POP3-SSL servisi Ayarları

POP3-SSL servisi ayarları /etc/courier/pop3d-ssl dosyasında saklanır. Bu dosyayı incelerken, diğer dosyalarla olan benzerlik atlanıp, farklılıklar üzerine yoğunlaşılacaktır.

SSLPORT: POP3-SSL servisinin dinlediği port numarası. Birden fazla port, virgüllerle ayrılarak belirtilebilir. Standart POP3-SSL servisi portu 995 tir. Özel bir durum gerekmedikçe değiştirilmesine gerek yoktur.

POP3DSSLSTART: POP3-SSL servisinin otomatik başlatılıp başlatılmayacağını belirler. Courier'ı başlatan init (başlangıç) betikleri tarafından denetlenir.

TLS_CERTFILE: TLS sertifika dosyasının yolu. Sertifika dosyası genelde /etc/courier/pop3d.pem dir (courier-pop-ssl kurulduğunda bu dosya otomatik olarak yaratılır ve bu değişken ayarlanır. Daha sonradan kendiniz sertifika oluşturmak isterseniz, /etc/courier/pop3d.cnf dosyasını açıp, req_dn kısmındaki bilgileri kendi sunucunuza göre değiştirip “mkpop3dcert” komutunu çalıştırın).

TLS_CACHEFILE: Uzun süreli POP3 istemcileri için TLS/SSL oturumları ön belleğe saklanarak cevap verme süresi kısaltılabilir. TLS_CACHEFILE, bu oturum bilgilerinin saklanacağı dosyanın yolunu söyler (cache file). Dosyanın elle yaratılmasına gerek yoktur. Courier tarafından otomatik yaratılır. Deneysel bir özelliktir, SSL bağlantı ile sorunlar yaşanıyorsa, bu özellik kapatılabilir.

TLS_CACHESIZE: TLS_CACHEFILE ın byte cinsinden boyutu.

8.5. IMAP servisi ayarları

IMAP_CAPABILITY: IMAP servisinin yetenekleri. Bu değişkenin değeri IMAP istemcilerine bildirilmesinin yanısıra, doğrulama ile ilgili ayarları da barındırır (esmtpd ayar dosyasındaki ESMTPAUTH değişkenine eş özelliği de vardır).

IMAP_KEYWORDS: Kulllanıcı tanımlı etiket desteğinin olup olmayacağını belirler. E-postalarınızı "Önemli", "Gereksiz", "Alışveriş", "Gruplar" gibi kullanıcı tanımlı etiketler kullanarak etiketlemek istiyorsanız, bu değişkenin değeri 1 olmalı.

IMAP_ACL: Kullanıcıların dizin paylaşmasına izin verilip verilmeyeceğini belirleyen değişken (ACL – Access Control List). Değişkenin değeri 1 ise kullanıcılar dizinlerini paylaşabilir.

IMAP_DISABLETHREADSORT: Sunucu tarafında sıralama (sort) ve iplik şeklinde görüntülüme (threading) yi kapatmak için kullanılır.

IMAP_CHECK_ALL_FOLDERS: Eğer IMAP servisinin yeni gelen mailler için tüm klasörleri gözden geçirmesini istiyorsanız bu değişkenin değerini 1 yapın. Normalde yeni gelen e-postalar için sadece INBOX denetlenir. E-postalarınızı ilgili klasörlere dağıtan bir e-posta süzgeci (mail filter) kullanıyorsanız ve IMAP istemciniz başka klasörlerdeki yeni e-postalar için uyarı verebiliyorsa bu değişkenin değerini 1 yapmak, IMAP istemcisinin sizi her klasördeki yeni e-postalar için uyarmasını sağlayacaktır (Dikkat edin bu özellik sunucuya fazladan biraz daha yük getirir).

IMAP_OBSOLETE_CLIENT: Pine (E-posta istemcisi – MUA) eski sürümleri bu değişkenin ayarlanmasına ihtiyaç duyabilir (Ayrıntılı bilgi için http://www.courier-mta.org/imap/BUGS.html).

IMAP_UMASK: IMAP servisinin umask'ını (user file creation mode mask) ayarlar. Varsayılan değer 022'dir (Genelde paylaşılan klasörler için kullanışlı bir özelliktir).

IMAP_ULIMITD: IMAP servisinin data segmentinin maksimum boyutu. Bu değişkenin değeri "ulimit -d" komutuna (ya da "ulimit -v") parametre olarak aktarılır. Bu değer kibibyte cinsindendir (1 Kibibyte=1024 byte). Varsayılan değer olan 65536 KiB (64 MiB) bir çok durumda fazlasıyla yetebilecek bir değerdir (Bu özellik IMAP servisinin hafıza kullanımını sınırladığından, ayrıca, size DoS saldırılarına karşı ekstra bir koruma sağlar).

IMAP_USELOCKS: Bu değişkenin değeri 1 iken, IMAP servisi aynı anda çoklu erişimi sağlamak için dot-locking i kullanır. Bu değişken değeri 1 e ayarlanmamış olsa bile, Courier aynı anda çoklu erişimi destekler, fakat bir takım yarış koşullarının (race condition) yarattığı sorunlarla karşılaşmanız olası (IMAP istemcisinin aynı mesajı iki defa indirmesi, etiket (keyword) güncellemenin gerçekleşememesi gibi). Paylaşılan klasörler kullanıldığında, bu değişkeni 1 e ayarlamanız şiddetle tavsiye edilir.

IMAP_ENHANCEDIDLE: Eğer Courier, FAM (dosyalardaki değişikliklerden uygulamaları haberdar eden servis) desteği ile derlenmişse, bu değişkenin değerini 1 yapmak, gelişmiş IDLE modu sayesinde, istemciler aynı anda aynı klasöre çoklu erişebilir ve klasör içerisindeki güncellemelerden gerçek zamanlı haberdar olabilirler (Eğer FAM desteği yok ve bu değişkeni 1 e ayarlamış iseniz, Courier IMAP servisi her 60 saniyede bir klasördeki değişiklikleri gözden geçirecek).

Dikkat!!! Bu değişkenin yanında IMAP_USELOCKS da 1 e ayarlanmış OLMALI ve IMAP_CAPABILITY değişkenine IDLE eklenmeli.

IMAP_TRASHFOLDERNAME: Çöp kutusunun (Trash klasörü) adının tutulduğu değişken. Microsoft Outlook Express ile uyumluluk için değerini “Deleted Items” yapabilirsiniz (Dikkat!!! Bu değişkeni değiştirdiğiniz taktirde IMAP_EMPTYTRASH değişkenini de değiştirmelisiniz).

IMAP_EMPTYTRASH: Çöp kutusundaki (Trash klasörü) mesajların kaç gün geçtikten sonra, çöp kutusunun boşaltılacağını belirler. Bu değişkene virgülle ayırmak kaydıyla başka klasörleri de ekleyebilirsiniz (Örneğin IMAP_EMPTYTRASH=Trash:7,Sent:30 şeklinde. Bu örnekte Trash klasöründeki 7 günden eski mesajlar, Sent klasöründe ise 30 günden eski mesajlar silinecek).

IMAP_MOVE_EXPUNGE_TO_TRASH: Değişken değeri 1 ise, silinen mesajlar Çöp kutusuna taşınır. Bu daha sonradan kullanıcının silinmiş mesajı geri almasını sağlar (Paylaşılan klasörler bu değişkenden etkilenmez).

OUTBOX: Normalde IMAP protokolü sadece bir e-posta hesabındaki e-postalara erişim sunsa da, Courier IMAP servisinin size sunduğu OUTBOX klasörü özelliği sayesinde, siz sadece IMAP protokolünü kullanarak e-posta gönderebilirsiniz. Kısaca OUTBOX değişkenine verdiğiniz klasöre kopyalanan her e-posta, IMAP servisi tarafından, e-postanın “kime” kısmındaki kişiye gönderilir (Biraz sonra inceleyeceğimiz SENDMAIL değişkeninde belirtilen uygulama yardımıyla).

Dikkat!!! Bu değişken değerine .Outbox vermiş iseniz, IMAP istemcinizle INBOX.Outbox dizinin yaratmalısınız (INBOX.Outbox klasörünün diğer IMAP klasörlerinden hiçbir farkı yoktur. Courier IMAP sadece bu klasöre kopyalanan e-postaları SENDMAIL değişkeninde belirtilen uygulama yardımıyla ilgili kişilere gönderir). Ayrıca bu klasöre kaydedilen e-postalar RFC-2822 ye uygun ve bu e-postaların "To:", "Cc:" ya da "Bcc:" ile alıcı listesi belirtilmiş olmalı.

Dikkat!!! Bu değişkeni ayarladıysanız lütfen kullanıcıları bu klasörün davranışı hakkında uyarın ya da bu klasöre varsayılan isim yerine daha zor ve görevini daha iyi açıklayan bir isim verin.

SENDMAIL: OUTBOX değişkeni ayarlanmış ise, bu klasördeki e-postaları gönderecek olan uygulamanın sistemdeki yolu. Genellikle değiştirmemeniz gerekir.

HEADERFROM: IMAP protokolü ile OUTBOX klasörü kullanılarak gönderilen e-postalara, e-postalardaki Gönderen bilgisini kullanarak, “X-IMAP-Sender:” başlığını ekler. Böylelikle karşı taraf bu e-postanın IMAP ile gönderildiğini anlayabilir (Yönetim ya da yanlış anlaşılmalar için kullanılabilir).

OUTBOX_MULTIPLE_SEND: OUTBOX klasörüne aynı anda birden fazla mesaj kopyalamaya izin vermek için bu değişkenin değerini 1 yapın.

IMAPDSTART: IMAP servisinin otomatik başlatılıp başlatılmayacağını belirler. Courier'ı başlatan init (başlangıç) betikleri tarafından denetlenir.

IMAP-SSL servisinin ayarları /etc/courier/imapd-ssl dosyasındadır. Bu servisin ayarları diğer SSL servislerinin ayarlarının hemen hemen aynısı olduğundan bu belge de bahsedilmemiştir.

8.6. Courierd servisi Ayarları

Bu kısımda Courier'ın en temel servisi olan courierd'nin ayarlarını inceleyeceğiz. Bunun için /etc/courier/courierd dosyasına göz atıyoruz:

DSNTOAUTHADDR: Bu değişkenin değeri 1 ve ESMTP kullanıcısı doğrulanmış ise, İleti Durum Uyarısı (Delivery Status Notification (DSN)) dönüş adresine gönderilmek yerine (return address) bu doğrulanmış kullanıcıya gönderilir. Bu ayar sayesinde yerel kullanıcılarımızdan dönüş adresine rahatsız edici backscatter mesajlar gönderilmemiş olur.

DYNAMICDELIVERIES: Dinamik iletim komutlarını (Dynamic Delivery Instructions) devre dışı bırakmanıza ya da açmanıza yarayan değişken (".courier" dosyaları içerisinde bulunan Courier'ın dışarıdaki bir komutu çalıştırıp, komutun ürettiği çıktıyı (stdout akışını yazdıklarını) iletim için kullanmasını sağlayan komutlar. Ayrıntılı bilgi için "man dot-courier").

DEFAULTDELIVERY: Courier'in varsayılan iletim komutunun tanımlandığı değişken. Bir dizin belirtildiği taktirde Courier gelen e-postaları bu dizine kendisi yerleştirir (varsayılan ./Maildir. Dizinin yolu home dizinine göreceli olarak verilebilir) ya da Courier bu işi yapması için harici bir komut çalıştırabilir (Örneğin maildrop. Değişken değerinin "| " karakteri ile başlaması, dışarıdaki bir komutun çalıştırılacağı anlamına gelir. "|| " karakteri ile başlaması yine dışarıdaki komutu çalıştıracağı anlamına gelir. Fakat bu komutun çıktısı ("| " karakteri ile başlayanın aksine) Courier tarafından yorumlanır.) Daha sonradan SpamAssassin ayarlarında bu değişkene ihtiyacımız olacak.

ARCHIVEDIR: Sistemden geçen HER mesaj bu değişkende belirtilen dizine kaydedilir (Big-brother). Bu değişkende belirtilen dizin Courier tarafından otomatik yaratılmaz, sizin yaratmanız gerekir ve bu dizinin sahibi “daemon” kullanıcısı olmalıdır. Bu dizin içerisinde her gün için bir dizin oluşturulup, o gün sistemden geçen bütün e-postalar bu dizine de kaydedilir. Varsayılan ayarlarla arşiv dizini kapalıdır.