intranet-telnette-pop3-ile-e-posta-yonetimi

Telnet'te POP3 ile E-posta Yönetimi

 

Telnet yardımıyla POP3 ile e-posta'larımıza ulaşabilmemiz için 110 numaralı POP3 portu ile giriş yapmamız gerekir.

telnet mail.domain.com 110

Mail sunucusuna bağlantıktan sonra aşağıdaki gibi USER ve PASS komutları ile kullanıcı adı ve şifremizi girerek e-postalarımıza ulaşabiliriz.

USER mail.adresi@domain.com

PASS sifremiz

 

 

Mail sunucusuna kullanıcı girişimizi sağladıktan sonra e-postalarımızı görüntüleyebiliriz. Bunun için ilk önce LIST komutunu uygulayarak e-postalarımızı listeleyelim

list

LIST komutu mesaj numaralarını ve boyutlarını görüntüler

 

 

Listelediğimiz mail'ler arasından görüntülemek istediğimizi id numarasını kullanarak RETR komutuyla görüntüleyebiliriz.

retr 3

RETR komutunu uyguladıktan sonra seçmiş olduğumuz e-mail bütün özellikleriyle beraber aşağıdaki gibi ayrıntılı bir şekilde görüntülenecektir.

 

 

Mail kutumuzda bulunan e-postalarımızı DELE komutunu kullarak silinmek üzere işaretleyebilirsiniz. 

dele 2

DELE komutu ile bir e-posta sildikten sonra, sildiğimizden sonra gelen e-posta id'leri yukarı doğru kaymacaktır, bir sonraki oturuma kadar sabit kalacaktır.

 

 

DELE komutu uygulanan e-postalar aslında oturum tamamlanana kadar silinmez. Sadece silindi olarak işaretlenir ve listeden çıkartılır. Parametre olmaksızın RSET komutu yardımıyla bu e-postaları oturumu kapatmadan önce kurtarabilirsiniz.

rset

 

STAT komutu ise toplam mail sayısı ve kullanılan alanı görüntüler.

 

Karşılaşılan Yanıt Kodları

 

-ERR

-ERR hatası girilen komutun kabul edilmediği anlamına gelir. Yanlış girilen bir parametreden veya komuttan kaynaklanabilir. "-ERR Invalid command" veya "-ERR Invalid message number." şeklinde deam eder.

 

+OK

Girilen komut kabul edildiğinde "+OK" mesajı verilir. Devamında ilgili açıklama yer alır. Örneğin kullanıcı adımını (e-mail adresimizi) girdiğimizde "+OK Password required." şeklinde "komut kabul edildi, şimdi şifre gerekiyor" anlamına gelen bir mesaj ile şarkılaşabiliriz. veya RSET komutundan sonra "+OK Resurrected." şeklinde "komut kabul edildi, kurtarıldı" mesajı alabiliriz.