intranet-linux-raporlama-komutlari

Bilgi Görüntüleme / Raporlama Komutları

 

echo

Bir değişken değerini veya bir ifadeyi shell ekranına veya bir dosya içerisine yazmada kullanılır. Örneğin echo “deneme” yazdığımızda komut ekranına “deneme“ yazacaktır. echo “deneme” > dosya1.txt şeklinde yazdığımız takdirde ise dosya1.txt'nin içeriğine deneme yazacaktır. echo $degisken komutu ile bir değişkenin değerini de ekrana yansıtabiliriz. Değişkenin değeri 15 ise ekrana 15 yazar.

Örnek:

#!/bin/sh
echo Ankara; echo Istanbul

Ankara
Istanbul

 

-n
echo komutu -n parametresiyle kullanıldığında satır atlamaz.

Örnek:

#!/bin/sh
echo -n Ankara; echo Istanbul

AnkaraIstanbul

 

cat

Dosya içeriği görüntülemek için kullanılır. Örneğin cat dosya1.txt komutu dosya1.txt dosyasının içeriğini shell içerisinde gösterir. cat -n dosya1.txt şeklinde “-n” parametresiyle kullanıldığında satır numaralarıyla beraber görüntüler. "-b" parametresiyle sadece boş olmayan satırlar numaralandırılabilir.

 

more

Dosya içeriği görüntülemek için kullanılır. cat komutuyla hemen hemen aynıdır, fakat daha çok, büyük içerikli dosyalarda kullanılır. Shell içerisinde sayfa sayfa gösterir, cat komutundaki gibi akıp geçmez. Örneğin more dosya1.txt komutu pencere büyüklüğüne göre içeriğin yüzdelik bir dilimini gösterecektir.

 

 

pr

Dosyaların çıktı formatında görüntülenmesi için “pr” komutu uygulanır. Örneğin pr dosya1.txt komutu dosya1.txt dosyasının baskı önizlemesini verir.

 

lp

Yazıcıdan çıktı almak için “lp” komutu uygulanır. Örneğin lp /home/derya/rapor1.txt komutu girildiğinde belirtilen adresteki rapor1.txt dosyasının yazıcıdan çıktısı alınır.

 

-n [sayı]

Kopya sayısını belirtmek için kullanılan parametredir. Örneğin lp -n 5 odev komutu odev dosyasının 5 kopya yazıcı çıktısını alır.

 

-t [başlık]

Yazıcı çıktısına başlık yazmak için bu komut kullanılır. Örneğin lp -t "Ödev" proje.txt komutu proje.txt dosyasının başlığına "Ödev" yazılarak çıktı alınmasını sağlar.