intranet-imap-ile-pop3-arasindaki-farklar

IMAP ile POP3 arasındaki temel farklar

 

– POP3 protokolünü kullanırken sunucuya bir kere bağlanılıp, yeni e-postaların tamamı indirilip bağlantı kapatılır. IMAP'te ise sadece mesaj başlıkları çekilip, mesaj okunmak istendiği zaman sadece o mesaj sunucudan çekilir (Eğer istenirse tümü de tek bir seferde indirilebilir). IMAP'te sunucu ile istemci arasındaki iletişim kullanıcı arayüzü aktif olduğu sürece devam eder. Bunun POP3'e göre avantajı, eğer sürekli çok fazla ya da büyük e-postalar alıyorsanız, e-postaların tamamının indirilmesi için POP3'te beklediğiniz süre biraz uzun olabilir.


 

– IMAP'te birden fazla istemci aynı e-posta kutusuna (mailbox) eş zamanlı olarak bağlanabilir.


 

– IMAP'te çok parçalı e-postaları (örneğin dosya içeren e-postalarda) indirirken; sadece metin kısmı indirip, isterseniz ek kısmını indirmeyebilirsiniz.


 

– IMAP'te mesajın durumu ile ilgili bilgiler (okundu, cevaplandı, silindi) sunucu tarafında saklanabilir. Bu sayede farklı farklı istemcilerle bağlandığınız zaman, bu bilgiler diğer istemcilerle de paylaşılmış olur.


 

– IMAP sunucu tarafında arama desteği sayesinde, aradığınız bir e-postayı bulmak istediğiniz zaman, bütün e-postaları indirmek zorunda kalmazsınız.


 

– Bu kadar avantajının yanında, IMAP'ın bu karmaşıklığı sunucunu kaynaklarını POP3 e göre daha fazla tüketir.


 

– POP3 protokolü ile kota sınırı kısıtlı olan mail servislerinde yönlendirme yaparak kotanızın dolma problemini ortadan kaldırabilirsiniz.

 

– Genel prensip olarak kullanıcı ve e-posta sayısının çokluğuyla doğru orantılı olarak kullanılır. Uygulamada web postası kullanan neredeyse bütün sunucularda IMAP protokolü kullanılır.